Bizone |
Krem cytrynowy
Składniki podane na cztery porcje;
Koszt to około 10 zł;
Wykonanie łatwe i tylko 30 minutek;
Bardzo duża kaloryczność.
Składniki:
- 2 cytryny ( 1 cytryna, 1 pomarańcza),
- 1 kieliszek (200 ml) białego wina wytrawnego (półwytrawnego),
- 8 dkg cukru,
- 5 dkg cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 op. śmietanki 30% (250 ml).
Jak przyrządzić?
1) Zdjąć jak najcieniej skórkę z jednej umytej cytryny. Wyciskamy starannie sok z obu. Mieszamy z winem. Dodajemy cukier.
2) Nieco płynu odlewamy do oddzielnego naczynia i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
3) Na ogniu stawiamy mieszaninę wina z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Do delikatnie gotującego się płynu wlewamy wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Gotujemy ok. 2-3 min, cały czas mieszając. Powstanie coś w rodzaju płynnego kisielu. Odstawiamy do ostygnięcia.
4) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Na początku na małych obrotach, w miarę jak gęstnieje dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę, aż stanie się gęsta i stercząca.
5) Do ubitej śmietanki dodajemy przygotowany wcześniej i ostudzony kisielek cytrynowy. Mieszamy całość delikatnie, ale bardzo dokładnie.
A to końcowy wygląd :P
Jak podawać:
Ubrany w piórka skrojone ze skórki cytrynowej. Przybieramy małymi listkami mięty. Lub innymi drobnymi elementami, które pasują do całości. Przechowujemy w lodówce do momentu podania.
Życze miłego tycia :twisted:
|