Bizone |
Śledź w oleju
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas: 160 min.
Kaloryczność: niedużo
Składniki:
- 1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 3 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 1/3 litra oleju (oliwy),
- 1 cytryna (ocet),
- ew. mleko do moczenia śledzi.
Jak przyrządzić
1) Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone. Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy. Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem sprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie niedużego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszcze ciągle zbyt intensywny dla waszego podniebienia, należy zmienić wodę i jeszcze czas jakiś odsalać. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz.
2) Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki. Tak samo postępujemy z cytryną.
3) Na dnie pojemnika (słój, kamienny garnek) kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy.
4) Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Okrawamy wszystkie nierówności. Na pierwszej warstwie przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Wolne przestrzenie możemy wypełnic okrojonymi skrawkami. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami. Olej musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy palcami warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.
5) Wkładamy do lodówki na conajmniej 24 godz.
Jak podawać
Pięknie układamy na półmisku. Wierzch dekorujemy cebulą, w której były przechowywane. Robimy to wszystko w ostatniej chwili przed wydaniem na stół. Zapach śledzia jest pociągający jedynie wtedy, gdy mamy go jeść. Najlepiej podać specjalne talerze przeznaczone tylko do śledzia. Po zjedzeniu, sprzątnąć je.
Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Niektórzy twierdzą, że pełny smak osiąga jedynie z dodatkiem kieliszka dobrze zamrożonej wódki. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.
Uwagi:
Podaję olej i oliwę równorzędnie. Są osoby, które lubią śledzia w oliwie. Dla mnie osobiście smak oliwy jest zbyt ostry i konkurencyjny dla smaku śledzia. Niektórzy nie odczuwają potrzeby dodawania kwasku (cytryna) do tak przygotowywanego śledzia. Inni wolą zamiast cytryny dodać ocet - kilka kropel na każdą warstwę śledzia.
Okrawki z dzwonków można wykorzystać do sałatek wszelkiej maści.
|