|
|
Obecny czas to Pią 20:26, 29 Lis 2024 |
|
|
Topic Review |
TRX |
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 1 masło extra
- 2 jajka całe
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kg mąki
Krem:
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła
- spirytus
Przygotowanie:
Ciasto:
Z powyższych składników ugnieść ciasto (musi być elastyczne). Włożyć do lodówki na 2 godzinki. Potem cienko rozwałkować, ciąć paski 2 centymetrowe i nawijać w foremki. Piec w nagrzanym piekarniku.
Krem:
żółtka z mlekiem zmiksować, dodać cukier, mąkę - wymieszać wszystko. Ugotować gęsty budyń. Po ostygnięciu utrzeć z kostką masła. Na koniec dodać spirytus (w ilości według uznania). Budyń można ugotować gotowy, ale dodać połowę mleka niż w przepisie (2 porcje budyniu na 1 porcję mleka) i utrzeć z masłem i spirytusem.
Rurki przed napełnieniem udekorować polewą czekoladową. Ja rozpuszczam czekoladę gorzką ze śmietaną.
To wszystko życzę smacznego .
|
|
|
|
|
|
|