Bizone
Administrator
Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Śledż po grecku
Śledż po grecku
Składniki:
1kg-cebuli
80dkg-matiasa
1kg-marchewki
2-sloiczki przecieru pomidorowego
1-lyzka cukru
2 łyżki octu spirytusowego
5 liści laurowych
12 ziaren pieprzu czarnego
15 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz mielony,
olej
Sposób wykonania:
Cebulę przekroić na pół następnie w plastry, pokrojoną dusić na oleju, aż się wyzłoci, doprawić sola i mielonym pieprzem wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, popieprzyć i dusić na oleju aż zmięknie, wystudzić.
Zalewa:
2 słoiczki koncentratu wymieszać z łyżką cukru, octem,liściami laurowymi, zielem angielskim, na koniec dodać 2-3 łyżki wody i gotować około 10 min na bardzo malutkim ogniu w tym czasie gdy się gotuje zalewa przygotowujemy śledzie kroimy na paski lub kostkę ,wszystkie składniki po wystudzeniu razem wymieszać razem z wystudzoną zalewą ..robimy dzień przed podaniem
Post został pochwalony 0 razy
|